2011. április 7., csütörtök

A svájci Ernst Reiss és Fritz Luchsinger voltak az elsők

Reiss: " Azon a vadul égbe szökő csúcson még annyi hely sem volt, hogy leüljünk vagy letehessük a hátizsákot. Csak álltunk a csúcs peremébe fogódzva, az Everest hatalmas dél-nyugati letörésére szegezett tekintettel, mígnem bele nem feledkeztünk saját csúcsunk jégpárkányokkal borított sziklás csúcsgerincébe."


Első ízben 1955-ben kísérelte meg egy nemzetközi expedíció a Lhoce csúcsának megmászását. A vállalkozás vezetője Norman Dyhrenfurth volt, tagjai között két osztrák térképészt (Erwin Schneider, Ernst Senn), két svájci hegymászót (Bruno Spirig, Arthur Spöhel), valamint három amerikai mászót találunk (Fred Beckey, George Bell és Richard McGowan). 200 serpa kísérte őket, de szeptember és október fordulópontján 8100 m-es magasságban megálltak, s a rendkívüli hideg és egyéb problémák miatt visszafordultak. Az expedíció egyik nagy érdeme, hogy elkészítették az első térképet a Mount Everestről és környékéről (1:50 000), valamint néhány rövidfilm készült kisebb csúcsok megmászásáról, s a helyi kultúráról is.

Egy évvel később a svájciak kaptak lehetőséget a kísérletre. Erőfeszítéseiket siker koronázta: május 18-án Ernst Reiss és Fritz Luchsinger kitűzte a kis alpesi ország zászlaját a csúcson (mindketten oxigénpalackkal másztak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése