2011. április 10., vasárnap


Mecs Laszlo es BOUKHEZER AMINE a repuloteren


Aprilis 8-an egy BOUKHEZER AMINE nevu, igazan kulonleges fiatalember is elbucsuztatta a Magyar Lhoce Expediciot.
Emin, aki beteve tudja a fold osszes orszagat es azoknak fovarosait, egy csodalatosan szines vilagterkepet rajzolt, melyet textiliara masolva hozott ki a repuloterre. Az a kozos tervunk Aminenel, hogy rajzat az expedicio elviszi a Himalajaba, s remenyeink szerint egeszen a 8516 m-es Lhoce csucsara. Bizunk benne, hogy ezzel nemcsak Aminenek szerezunk oromet, hanem rairanyithatjuk a kozfigyelmet arra a nehez allapotra, mellyel Amine (es igy csaladja is) kuzd: az autizmusra.


Hatvanezer ember!


Városnyi ember szenved Magyarországon egy még kevésbé ismert, de súlyos és teljeskörűen nem gyógyíthatató tünetcsoporttól, melynek neve AUTIZMUS.

Még a tökéletes érzékszervekkel rendelkező és értelmes autista sem úgy érzékeli a világot, mint az egészséges ember. Míg a vak ember partnere hangjából pontosan érzékeli kettőjük viszonyát, a siketek társuk arcjátékából, mozdulataiból megértik a körülöttük lévő világot, addig az autista éppen azon a területen küzd súlyos korlátokkal, amely emberivé varázsolja világunkat, ez pedig az emberi érzelmek kifejezésének és megértésének területe.

Első pillantásra talán csekélynek tűnő probléma, ez a fogyatékosság – amely gyakran szellemi visszamaradottsággal párosul- mégis lehetetlenné teszi legtöbbjük számára a társadalomba történő normális beilleszkedést.

Az autisták gondozása emberfeletti erőfeszítéseket kíván meg az érintettek családjától, ráadásul furcsa módon számukra nem mindig a hétköznapi családi környezet a legmegfelelőbb- általában jobb életminőséget érhetnek el a kimondottan a számukra létrehozott speciális otthonokban, hasonló betegségben szenvedő társaik között.

(forras: http://www.mosolyotthon.hu/nyitooldal.html)

A kapcsolatot Amine es az expedicio kozott a Mosoly Otthon Alapitvany teremtette meg, mely autista lakootthonok letrejottet, illetve mukodeset tamogatja.
Az autista fiatalok sajatos, kifejezo, megkapo kepeibol (melyeket hamarosan a Nemzeti Galeriaban is kiallitanak) rendezett jotekonysagi arvereseken tekintelyes bevetel szokott befolyni, melyet az alapitvany a fent emlitett celokra fordit.
Ezen forrasbol egy jelkepes osszeg erejeig expedicionk is tamogatast kapott. Szandekunk szerint ez azt jelkepezi, hogy a fogyatekos emberek nemcsak tamogatasra szorulnak, hanem kepesek ok is tamogatni masokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése