2011. április 9., szombat

Kunos Gabor fenykepe

Expedicionk aprilis 8-an utnak indult Nepalba. A Quatar Airways szarnyai ropitettek minket Bukarest es Doha erintesevel Delhibe. A szokasosnak tekintheto bonyodalamak (a csomagok felvetele, foladasa stb.) utan egy indiai legitarsasaggal utaztunk tovabb Katmanduba.
A fovaros (1600 m) megszokott forgalmaval, nepsurusegevel, zsufoltsagaval fogadott - megis minden, mindenki nyugodt, baratsagos, eletkedvvel teli. Mindig jo ide megerkezni...
Sajnos egy rossz hir is fogadott minket: helyi expedicioszervezonk kozolte, nem sikerult a csucsengedely kivaltasara mas expediciohoz csatlakoztatnia minket, igy 3-400.000 forinttal nagyobbak lesznek a koltsegeink, melyek mar amugyis a vegsokig feszitettek kereteinket.
Holnap belevagunk a logisztikai-szervezesi feleadatok intezesebe.


LHOTSE STATISZTIKA
A Mt. Everest "árnyékában megbújó" csúcson eddig 392(?) ember 412 alkalommal állt, közülük 21 nő (egyikük sem ismételt).
Idén lesz 55 éve, hogy az első megmászók, a svájci Fritz Luchsinger és Ernst Reiss 1956. május 18-án feljutottak a tetejére.
Oxigénpalack használata nélkül 119-en mászták meg 122(?) alkalommal, ezek közül 6 női nevekhez kötődik.
Oxigén nélkül először a német Michael Dacher ért a csúcsra 1977. május 11-én.
Első nőként a francia Chantal Maudit 1996. május 10-én volt sikeres, aki egyben az első nő, aki oxigén nélkül mászta meg a csúcsot.
A csúcs mászása közben 13-an vesztették életüket, közülük 5-en nem a normál úton.
A legtöbbet járt normál úton az áldozatok több mint fele lezuhant, a többiek kimerültség, hegyibetegség és lavinabaleset következtében haltak meg, közülük 3-an a csúcs elérése után a lejövetelkor.

(forras: komarnicki.hu)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése