2017. március 20., hétfő

Finnországi korcsolyázás


Február közepén Kollár Lajossal Svédországban és Finnországban jártunk, és én alig vártam, hogy ehelyütt is korcsolyázhassam. Erre végülis a Helsinkitől nem messze fekvő Tuusulanjarvi tavon került sor (Finnországban egyébként 187.888 tavat tartanak számon). Itt egy külön erre a célra rendszeresített hókotrófélével 3 egymással összekötött kört alakítottak ki, így egy nagy 16 km-es kör jött létre (nekem 2 ilyen körre jutott időm). A jég sajnos nem volt túl jó minőségű, többnyire rücskös és repedezett volt (a balatonihoz képest azért még mindig simának tűnt).
A Balaton-i átkorcsolyázást hokikorcsolyában végeztem, itt kipróbálhattam a hosszú távra kifejlesztett korcsolyát, mely egészen hosszú pengével rendelkezik, s a modernebb és sportosabb változatánál egy sífutókéhoz hasonló cipőt lehet egy szintén sífutójellegű kötéssel hozzákapcsolni. A penge csak elől van rögzítve, s lifeg a talp alatt.
A hosszú pengével hosszabbakat lehet csúszni egy-egy mozdulattal, a cipő pedig sokkal kevésbé merev, mint egy hokikorcsolyáé, úgyhogy ezt meg kel szokni. Sokan használnak sífutóbotot, növelve a sebességet. Nyilván a technika és a bot hossza sokat számít, én botozással úgy 10 %-nyit tudtam gyorsulni.


1 megjegyzés: