2013. május 16., csütörtök


Afrika teteje: a Kilimandzsáró (5895 m) - július végén

A Kilmandzsáró hava - évei meg vannak számlálva
 
A Tanzánia és Kenya határán ékeskedő hegy megmászásához semmilyen különleges alpinista ismeret nem szükséges, a jó állóképesség viszont nélkülözhetetlen. Az 5895 m-es Uhuru-csúcs (Szabadság) biztonságos elérését helyi teherhordókból, guide-okból, csúcskísérőkből, hegyimentőkből, parkőrökből álló kitűnően működő rendszer segíti. A túra kb. 2000 m-es magasságból indul, a dzsungelből jól járható ösvényen emelkedünk fölfelé, napról-napra új növényzeti övbe érve. A poggyászunkat teherhordók cipelik, élelmezésünkről szakácsunk gondoskodik. Az éjszakázás csak a Marangu-úton történik menedékházban, az összes többin sátorban, itt konyha- és étkezősátrat is viszünk magunkkal. Az utolsó tábor 4600 m-es magasságban van, innen indul éjfélkor a csúcstámadás, mely a legkeményebb, emberpróbáló része az egész gyaloglásnak. Ezen a szakaszon speciális segítők tartanak velünk, akik támogatják az esetlegesen gyengélkedőket, ugyanakkor biztonságossá teszik a lejövetelt is. Kellemetlen kőgörgetegen, lávahamun kell fölfelé törekedni, míg az ember elnyeri megérdemelt jutalmát: a fenséges napfelkeltét a csúcson, mely minden fáradságért kárpótolja. 
A túrára 2013. július végétől kerítünk sort a Machame-útvonalon, mely vadregényes, kevésbé zsúfolt, ugyanakkor megfelelő akklimatizációt biztosít. A ritka levegőhöz való alkalmazkodást 1 plusznap beiktatásával segítjük, ezzel összesen 7 napot töltünk a hegyen. A lejövetel a Mweka-úton történik.
A hegy megmászása kiegészíthető 3 napos szafarival (Manyara Nemzeti Park, Tarangire Nemzeti Park, Ngorongoro-kráter), mely teljessé teszi közép-afrikai kalandozásunkat.További képek februári túránkról ITT láthatók.
Bővebb felvilágosítás, jelentkezés: mecsmaszo@gmail.com.


1 megjegyzés: