2013. május 9., csütörtök

Erdészekre támadt egy feldühödött medve a Magas-Tátrában 

 

Fotó: Jaroslav Cigánik


Vasárnap délelőtt a Magas-Tátrában található Zár (Ždiar) település közelében egy medve megtámadott két erdészt, eközben egyiküket megharapta, akit többszörös sérülésekkel szállítottak a poprádi kórházba, ahol azonnal megoperálták. Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének tájékoztatása szerint a 43 éves Dušant a Hotel Magurától mentőkocsival szállították a poprádi kórházba. A szóvivő megerősítette, hogy a medve többszörös sérüléseket okozott az erdésznek, aki eszméleténél volt, amikor a mentők megérkeztek, testén több nyílt sebet, végtagjain pedig harapásnyomokat találtak. A kórházban a sérültet azonnal megműtötték, a műtét után a beteg állapota stabil.

A tvnoviny.sk portál tájékoztatása szerint a támadásra reggel 9:00 óra előtt került sor. Az erdész a szepesbélai erdészet alkalmazottja volt, aki társával elhullajtott agancsokat keresett az erdőben, amikor hirtelen egy feldühödött medvével találták szemben magukat. A megtámadott és megsebesült ember életét a jelenlegi információk szerint társa, Miroslav mentette meg, aki a kritikus pillanatban fegyverével kétszer a rálőtt a felbőszült állatra, elhárítva ezzel a támadást, mielőtt az végzetessé vált volna. A sérült férfi nem kívánt nyilatkozni az eset körülményeiről. Az újságírók próbálták felvenni a kapcsolatot az életét megmentő kollégájával, aki azonban egész nap nem vette fel a telefont. A medve csak a lövések után hagyta abba a sérült erdész marcangolását, majd elfutott, ám ahogy Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója elmondta, a nemzeti park erdészei jelenleg is keresik a társaikat megtámadó állatot. Hasonló eset legutóbb 2010 áprilisában történt a Tátrában, akkor egy favágót támadott meg egy medve munka közben. Akkor a medve karmaitól és fogától súlyosan sérült férfit 2 órán át műtötték a kórházban. A medvét később kilőtték, a megtámadott férfi pedig kártérítést kapott az államtól, súlyos sérülései miatt 44 300 € kártérítést vehetett fel.

Frissítve május 8-án:
Két nappal a Magas-Tátrában történt medvetámadás után látott napvilágot a támadás során társa életét megmentő erdésszel készített interjú. Ebben Miroslav Andráš elmondta, azt gondolja, nagy szerencséjük volt, hogy volt náluk puska, mert anélkül sokkal tragikusabban is végződhetett volna az eset. „A baleset idején hála Istennek volt nálunk fegyver. Ellenkező esetben gondolni sem merek rá, mi történhetett volna” – mondta Miroslav Andráš, aki megmentette kollégája életét. Amikor a medve rátámadt, rálőtt a támadó vadállatra.
Az erdészek vasárnap tervezett járőrözésen vettek részt. Munkarendjük szerint a Szepesbéla város tulajdonában lévő erdőt ellenőrizték. Az erdőtüzeket megelőző felderítő útjukra kutyájuk is elkísérte őket. „Nem volt sok időm reagálni. Abban a pillanatban el kellett döntenem, hogy mit tegyek. A medvét valószínűleg a kutya vonzotta oda” – mondta el az erdész. Elmondása szerint a támadó medve hím volt, súlya kb. 150 kg. lehetett.
A lövés után a sebesült medve elfutott, keresése eddig nem vezetett eredményre. Már vasárnap is keresték a közelben, majd hétfőn tovább folytatták a keresést, de a keresés eddig nem vezetett eredményre. „Nyilván túlélte és elmenekült” – mondta az erdész.
A megtámadott férfi továbbra is kórházban van, az operáció után jelenleg lábadozik. A medve súlyos sérüléseket okozott neki. „A beteg nem tart igényt a média figyelmére” – mondta el a kórház szóvivője. A megtámadott férfi csak annyit mondott, hogy korábban már kétszer találkozott medvével, ezek azonban nem jártak komoly következménnyel. „20 éve dolgozunk együtt a kollégámmal. Jól ismerem őt. Sejtelmünk sem volt, hogy ilyesmi megtörténhet” – tette hozzá Miroslav Andráš.
A természetvédők szerint a Tátrában élő medvék száma statisztikaliga növekedést mutat. Erik Baláž elmondta, hogy a kutya jelenléte növeli a medvetámadás kockázatát. „Nem ismerem a vasárnapi eset részleteit, de a kutya, aki az erdészekkel együtt volt, növelte a medvetámadás esélyét” – mondta a természetvédő. Véleménye szerint az erdészeket megtámadó medve lehetett egy nőstény is, akinek a közelben tartózkodott a kölyke. „Gyakran nem is gondoljuk, hogy a kölyök felmászhatott például egy fára, és így teljesen érthető, hogy az anyja védi őt. Az ember ellen irányuló medvetámadások száma Baláž szerint az utóbbi időben nagyobb médiafigyelmet kap, statisztikailag azonban az 1980-as évektől kezdve nem mutat emelkedést.
Ez a cikk innen került átvételre: http://www.magas-tatra.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése