2012. szeptember 25., kedd

Szezonzáró vezetett túra a Grossglocknerre (3798 m)

 
Az impozáns nagy harang - balról emelkedik a Stüdlgrat

Nyugati szomszédunk legmagasabb csúcsa szabályos, merész formájával már messziről hívogatóan ragadja meg tekintetünket. A tetejére vezető út a festőien szép, zöldellő völgyből indul, majd a kopár kövek, később pedig a fehér jégár világán át visz fel a sziklás csúcsrégióba, ahol már nemcsak állóképességünkre, hanem ügyességünkre is szükség van. A Glockner már vérbeli magashegy, mégis valamiképp' emberléptékű, kedvező elegye az elemek nehéz és fenséges voltának. A csúcstámadás 2800 méteres magasságból történik, így a ritka levegő nem szokott különösebben gondot okozni a mászóknak. A túra főként gyaloglós, a csúcs környéke azért némi sziklamászással is megajándékoz bennünket (szerencsére). A túra időpontja: október 6-7. Bővebb felvilágosítás és jelentkezés: mecsmaszo@gmail.com .

 A Kleinglockner a főcsúcsról nézve (fotók: Szalay-Berzeviczy Attila)


A Grossglockner csúcsára számos szép út vezet, talán az egyik legszebb a Stüdlgrat.
A 600 méteres szintkülönbségű, kitett gerincen való feljutás folyamatos sziklamászást jelent a III-IV-es fokozatban. A kőzet többnyire kiváló minőségű, a látvány pazar, a mozgás felemelő.
Egészen más érzés ezen az úton felérni a csúcsra. A túra időpontja: október 7-8. Bővebb felvilágosítás és jelentkezés: mecsmaszo@gmail.com .

A pompás és kitett Stüdl-gerinc (fotó: dr. Silbermann)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése