2015. november 12., csütörtök

Klímavédelmi futás az élő bolygóért


"Levegőt! Ezt kérik azok a magyar iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, akik rajzaikkal, illetve 7 napon át tartó 700 kilométeres futásukkal üzenik a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek, tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn. Mert ha így folytatjuk, ez a lehetőség bizony veszélybe kerül.

A klímaváltozás hatással van a környezetünkre, így az egészségünkre is. Éppen ezért szeretnénk felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcson hozzanak hathatós intézkedéseket a környezeti szennyeződés, a globális felmelegedés és a vízkészlet megőrzése terén.




Áder János köztársasági elnök is prioritásként kezeli ezt a kérdést,
az ügy napirenden tartásához és kommunikációjához pedig csatlakozik a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) – mondta az Origónak Gui Angéla, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy rajzpályázattal összekötött,
7 napon át tartó 700 kilométeres futással kívánja felhívni a lakosság és a döntéshozók figyelmét
arra, hogy a párizsi csúcson olyan döntések szülessenek, amelyek hozzájárulnak az emberiség túléléséhez. Az az üzenetünk, hogy a saját egészségünk megőrzése érdekében mi megtesszük, ami tőlünk függ, vagyis mozgunk, futunk.
 De ez csak az egyik oldal: szeretnénk olyan világban élni, amelyben a levegő alkalmas a szabadtéri sportolásra! "– nyilatkozta Gui Angéla. A NEFI a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) segítségével felkért minden általános iskolást, hogy rajzolja le, szerinte milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést.

 A tíz legjobb rajzot egy öt tagból álló zsűri választja ki, alkotóit egyenként 40 ezer forint értékű sportkártyával jutalmazzák. Néhány rajzot a 7 napon át tartó 700 kilométeres futással gyűjtenek össze a NEFI futói és a hozzájuk csatlakozó sportolók. - A rajzokat valószínűleg a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatójának, Kőrösi Csabának adjuk át, a tervek szerint november 27-én – tette hozzá a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője.


Náray Balázs futóbarátommal az Ultrabalatonon

Futással üzennek a klímacsúcsnak

Négy ultrafutó és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársai a következő távokat futják le 7 nap alatt:
  • Budapest - Tata - Győr
  • A Balatont körbe
  • Budapest – Dunaújváros - Pécs
  • Budapest – Eger - Miskolc
A Balaton körbefutására  Prekopp Péter és Szabó Balázs a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai vállalkoztak.
Ők két nap alatt 210 kilométert futnak majd, a kihívásnak komoly ultrafutó múlttal vágnak neki.

 Akik öt nap alatt futnak 500 kilométert váltóban: Mécs László hegymászó és Náray Balázs, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere. Páros váltóban együtt rengeteg kimagasló eredményt értek már el, a 221 kilométeres Ultrabalatonon idén 2. helyezettek lettek. A Budapesttől Eger érintésével Miskolcig tartó közel 200 kilométeres szakaszt a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hat munkatársa is teljesíti váltóban. A futás bizonyos szakaszához csatlakoznak hozzájuk ismert közéleti személyiségek, híres sportolók." 

Üzenne ön is?

Az általánosiskolások rajzaikkal üzenhetnek arról, hogy mit vagy kit óvnának meg a klímaváltozástól, vagy milyennek képzelik a jövőt, ha nem sikerül megbirkóznunk a felmelegedéssel. Alkotásaikat a levegot@egeszseg.hu címre várják. November 27-én pedig mindenkit szívesen látnak a Hősök terén, hogy az üzeneteket közösen adják át civilekkel.

 A Sándor-palotáig tartó 6 kilométeres szakaszt lehet együtt megtenni a sportolókkal, egészségfejlesztő szakemberekkel. Aki szeretne velük együtt futni, az csatlakozzon a Facebook oldalukon https://www.facebook.com/levegot2015 meghirdetett eseményhez. A Facebook oldalra egyébként bárki feltölthet egy fotót arról, hogy mi az, ami szerinte Magyarországon veszélybe kerül a klímaváltozás miatt.- Legyünk minél többen ott azok közül, akik szeretnének „Levegőt” kapni és csapvizet inni a jövőben is – fogalmazott Gui Angéla."

(http://www.origo.hu/egeszseg/20151027-klimavaltozas-globalis-felmelegedes-megelozes-parizsi-klimacsucs-tavfutas-egeszseg-megorzes.html)

"A „klímafutás” jelentőségét jelzi, hogy fővédnöke Áder János köztársasági elnök, és olyan kiváló sportolók is részt vesznek benne, mint például Kropkó Péter 51-szeres Ironman, Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok, Kövér Márton maratoni kajak-kenu világbajnok, Deák Bárdos Mihály birkózó, valamint az egri férfi és női vízilabdázók, a győri kosarasok és a győri ifjúsági válogatott kézilabdások.

A NEFI arra kérte az általános iskolásokat, rajzolják le, szerintük milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. November 13. és 19. között néhány rajzot szimbolikusan a 700 kilométeres futás során gyűjtenek össze.


A Klímafutás az élő bolygóért közös futással zárul. Ehhez november 27-én 14:30-kor bárki csatlakozhat, a táv 3 kilométer, és a Hősök terétől a Magyar Tudományos Akadémia előtti térig tart, ahol Budapest legöregebb akácfája található. A célhoz szintén futva érkezik Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója, aki az akácfa előtt átveszi a 7 napon át futva összegyűjtött rajzokat."

( http://m.nemzetisport.hu/atletika/klimafutas-az-elo-bolygoert-2449555)


Holnap reggel 5-kor nekivágunk tehát Balázzsal a 
Budapest - Budakeszi – Páty – Zsámbék – Szomor – Gyermely – Tarján – Vértestolna – Agostyán – Tata – Kocs – Nagyigmánd – Bábolna – Bana – Bőny – Győr útvonalon (kb. 120 km) 

Az út gyönyörű lesz, az idő ragyogó, s Tatán, Nagyigmándon és Győrben sok lelkes fiatal fut velünk egy szakaszon.  Hajrá!










 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése