2015. január 28., szerda

Téli Magas-TátraAz elmúlt hétvégén kellemes havazgatós idő fogadott minket, a hőmérséklet 2000 méteren sem volt -4 foknál alacsonyabb, s a szél is csak helyenként élénkült meg. Szombaton A Téry-házhoz túráztunk fel bemelegítésként. Útközben belefutottunk egy mentésbe.

 

Meglepetésünkre - ugyanis nem esett sok hó - kiderült, hogy egy 20-30 cm vastag lavina elsodort 2 embert, az egyikük hosszan lecsúszott és töréseket szenvedett, a másik meg tudta magát állítani, így nem sérült meg.

Forrás: hzs.sk

A friss hó a Sárga-fal és a Kis-Sárga-fal közötti völgyecskéből csúszott le, mintegy 40 méteres frontvonalon keresztezve a felmeneti utat. Az éppen lefelé ereszkedő magyar kartársaktól (Dokiék) megtudtuk, hogy összesen 3 hasonló hófolyás történt. A helyzetet elemezve (a havazás már elállt) a továbbhaladás mellett döntöttem - persze folyamatosan figyelve a viszonyokat, s az esetleges lavinának kitett részeken keveset időzve.A Téry-ház igencsak magányos hangulatot árasztott, 1-2 bágyadt kolléga lézengett odabenn.
Lefelé a puha hóban kényelmesen és sebesen leértünk éjszakázóhelyünkre, a Zamkába.Ahol - a fentiekhez képest különösen - túl nagy volt a népsűrűség. Továbbá, a háziak ajándékaként nem kerülhettük ki a borovicska és Encián-gyökér tinktúrájának keverékéből álló wellcome drink elfogyasztását.Másnap reggel 6-kor a házban elsőként keltünk, s indultunk el a Tarajka felé, hogy onnan felhágjunk az 1300 m szintemelkedéssel és kiadós hótaposással kecsegtető Nagyszalóki-csúcsra.A(z) DSCF3567.JPG megjelenítése

 A(z) DSCF3568.JPG megjelenítése

A nyári utat kiegyenesítve, annak szintidejét hozva, 5 óra alatt értük el a csúcsot, mely tavaly ünnepelte 1. megmászásának 350. évfordulóját - ezt egy zöld tábla is hirdeti a kereszten.

Pintér Ákossal a csúcson


-10 fok, enyhe szél és szolíd havazás közepette igazi téli csúcsélményben volt részünk.
A lemenetet kellemessé (térdbaráttá) tette a nagy hó, időnként (gyakorta) persze beszakadtunk a törpefenyők és a kövek közé...

Urbán Csaba, Bádonyi Krisztina és Kovács Etelka

Fotó: Pintér Ákos, Bádonyi Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése