2013. március 11., hétfő

Sítalpakon hegymenetben

A Kis-Tarpataki-völgy




Március első napjaiban rendeztük meg túrasítanfolyamunkat a Magas-Tátrában. E hegység sajátosságai, az időjárási, a terep- és a hóviszonyok olyan iskolát jelentenek, melynek kijárása esetén az illető könnyebben megbirkózhat az Alpesek kihívásaival is. Érdekességként jegyzem meg, hogy február végén találkoztunk a Téry-házban egy francia sítúrázócsoporttal, mely tagjai azon véleményüknek adtak hangot, hogy kicsike ugyan ez a Tátra, de sokkal nehezebb technikailag, mint az Alpok. Kedvesen még azt is megjegyezték - nemzeti hovatartozásom nem képezte beszélgetésünk tárgyát -, hogy gyönyörű hegyeink vannak. Nem replikáztam maliciózusan a trianoni békeszerződés kihatásait taglalva, hanem megköszöntem, hiszen tényleg magaménak, magunkénak érzem a Tátrát -  azé a hegy, aki mássza, aki gondol vele, akinek a képzeletét betölti...

Útban a Közép-hegység (Svišťový štít) felé


A tanfolyam előtti napokban igen szép élményekben volt részünk, midőn a Tófalon, a Macska-torony alól (holdfénynél is), a Vörös-torony-hágóból, a Zöld-tavi-csúcsról. a Hátsó-Középorom-csorbából csúsztunk le kiváló hóviszonyok mellett. Számomra a legnagyobb élményt a Téry-horhoson való lesíelés jelentette a Zöld-tóig, mely csaknem 900 m szintvesztést (majd szintemelkedést) jelentett.
Kovács Lászlóék másnap kitűnő fejkamerás felvételt készítettek e lesiklásról, mely itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=_DVD0WOYxt4&feature=player_embedded#! 

Ottlétünk alatt sajnos a Közép-hegység (Svišťový štít) keleti falán halálos lavinabaleset történt. Az első híradásokkal ellentétben nem sítúrázó, hanem gyalogos hegymászó indította el a deszkalavinát.

Deszkalavina a Közép-hegység észak-keleti oldalán (fotó: laviny.sk)

Az eset tanulsága: a szél által keményre összefújt hó deszkalavina-veszélyt hordoz, különösen meredek, a nap által nem sütött oldalakon, illetve, hogy az összefüggő sziklasáv alatt ún. forrópontok lehetnek.

...és a kistestvére a dél-nyugatin

A túrasítanfolyam első napján a Tarajka fölötti - egykor szebb napokat látott - sípályán gyakoroltuk a szőrmézés, majd a lesiklás alapjait - a délutánra lefagyott, göröngyös hó azonban már többek sítudását erősen próbára tette.

A Tarajka felett


A következő 3 napra felköltöztünk a Nagy-Tarpataki-völgybe, ahol vegyes, többnyire nehéz hóviszonyok fogadtak minket, remek lehetőséget biztosítva a firnes és a mély, laza hóval való ismerkedésre, a firnvas használatára, a firnen való kicsúszásnál a síbottal való fékezésre és még sok egyéb technikai fogás gyakorlására. 
A Maly Zavrat nyergéből és a Közép-hegység csúcsáról való lesíelés (és az oda való fölszőrmézés) - a hóviszonyok miatt -  a szokásosnál több ügyességet, nagyobb tudást igényelt.


Az egyszerű hóbivak életet menthet

Az összeállítást Frindt Gábor készítette. További képei itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése