2013. január 9., szerdaJégmászótábor és -tanfolyam Ausztriában – február 14-17.


Fotó: Csizmadia Péter - Szöcsi


A nyári melegben csordogáló, enyhet adó hegyi patakok s a merészen alázúduló vízesések  jéggé dermedt pillanatfelvételei lenyűgöző díszletet szolgáltatnak téli kirándulásainkhoz.
De, hogy meg is érinthetjük őket, föl is kapaszkodhatunk rájuk?!
Nos, a válasz: igen!
Ám a jég - amellett, hogy meglehetősen sikamlós – rendkívül változékony, szeszélyes közeg.
Csak óvatosan, szakszerűen s nagy tapasztalattal szabad közelíteni hozzá.
A mászáshoz szükséges hegyes és éles eszközök, a jég minőségének változékonysága, s ebből kifolyólag a biztosítás nehézségei miatt a hegymászás egyéb ágaiban szükségesnél is körültekintőbben kell eljárnunk. Az írott és íratlan szabályokat betartva azonban, minimalizálhatjuk a kockázatot. S amit a jégmászás nyújt, kevés dologhoz fogható: a környezet s a jégfelület esztétikai  élményén túl a mozgás szabadsága, hallatlan dinamikája, természetes ritmusa, olykor küzdelmes akrobatikája senkit sem hagy hidegen.
Táborunkban megismerkedünk az alapismeretekkel: a jég természetével, a korszerű vízjégmászás technikáival, az újabb jégmászó eszközök használatával, a biztosítás módjával. A varázslatos jégvilágban megélt „itt és most” pedig mindenkinek totális kikapcsolódást, a létezésbe való teljes belefeledkezést hoz. Az ausztriai Malta-völgy kiváló adottságokkal rendelkezik a jégmászás fortélyainak elsajátításához és/vagy élvezetéhez. S annyi időt töltünk a fagyos közegben, hogy midőn este álomra hajtjuk fejünket, sebesen s haloványkék ragyogással búcsúzik az ébrenlét.
 
Bővebb felvilágosítás: mecsmaszo@gmail.com.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése