2012. október 31., szerda


Afrika teteje: a Kilimandzsáró (5895 m)



A Tanzánia és Kenya határán ékeskedő hegy megmászásához semmilyen különleges alpinista ismeret nem szükséges, a jó állóképesség viszont nélkülözhetetlen. A túra kb. 2000 m-es magasságból indul, a dzsungelből jól járható ösvényen emelkedünk fölfelé, napról-napra új növényzeti övbe érve. A poggyászunkat teherhordók cipelik, élelmezésünkről szakácsunk gondoskodik. Az éjszakázás csak a Marangu-úton történik menedékházban, az összes többin sátorban, itt konyha- és étkezősátrat is viszünk magunkkal. Az utolsó tábor 4700 m-es magasságban van, innen indul éjfélkor a csúcstámadás, mely a legkeményebb, emberpróbáló része az egész gyaloglásnak. Ezen a szakaszon speciális segítők tartanak velünk, akik támogatják az esetlegesen gyengélkedőket, ugyanakkor biztonságossá teszik a lejövetelt is. Kellemetlen kőgörgetegen, lávahamun kell fölfelé törekedni, míg az ember elnyeri megérdemelt jutalmát: a fenséges napfelkeltét a csúcson, mely minden fáradságért kárpótolja.
Ha meghatározó olvasmányélményeink közé tartozik Hemingway munkássága, sajnos igyekeznünk kell: a tudományos prognózisok szerint ugyanis másfél évtizeden belül elveszíti jégkoronáját a Szavanna Királynője.




Túránkra 2013. január 24. és február 2. között kerítünk sort a Lemosho-útvonalon, mely az egyik legszebb, leglátványosabb út, első harmadában átlagon aluli forgalommal, ugyanakkor megfelelő akklimatizációt, s ezzel jó csúcsesélyt kínál.

A hegy megmászása kiegészíthető 1 vagy több napos szafarival (Manyara, Szerengeti, Ngorongoro), illetve Zanzibár, a fűszersziget fölkeresésével. Igény esetén ezt is megszervezzük.
Bővebb felvilágosítás és jelentkezés: mecsmaszo@gmail.com.



És végezetül egy kis kedvcsináló a Kilimandzsáró megmászásához:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése