2014. december 6., szombat

2015-ös falinaptár

Elkészült a Magyarok a világ nyolcezresein 2015-ös falinaptára

Témájának derékhadát a Kollár Lajos vezette 2001-es Béres Transzgrönlandi Expedíció adja, melynek során első ízben sikerült magyaroknak keresztülsíelni a nagy szigeten. Találunk benne "életképeket", illetve himalájai klasszikusokat is - némi személyes kommentárral kiegészítve.


A grönlandi jégsapka monotóniája
 
"Grönland! A föld  legnagyobb szigete. 2.175.000 négyzetkilométer. Magyarország területénél mintegy huszonháromszor nagyobb. Felületének kb. 4/5-ét  két-háromezer méter vastag egybefüggő jégtakaró borítja, csak a partmenti  keskeny fjordsávok jégmentesek. Lakói 83%-ban grönlandi eszkimók , 17%-ban pedig főleg dán telepesek. Az állandó lakosok száma 53.000.
Éghajlata sarkvidéki, évi középhőmérséklete mínusz 15 C fok.
A zord időjárás ellenére a sziget partvidéke  hihetetlenül gazdag élővilággal rendelkezik. Észak- és Kelet-Grönlandon található a világ legnagyobb, szinte teljesen érintetlen és csak néhány eszkimó és tudományos kutató által lakott nemzeti parkja. Területe 972.000 négyzetkilométer." (Kollár Lajos)


Kutatás Tamás után a Himalájában
 

"2014 májusában nehéz szívvel indultam a nepáli Khumbu-völgybe:  a 4400 m-en fekvő Dingbocse falu környékén rejtélyes körülmények között eltűnt felvidéki túrázó, Princzkel Tamás  felkutatására. Amikor nővérével, Szandrával és fivérével, Dániellel a helyszínre érkeztünk, már a helyiek földi keresése és több helikopteres kutatás sem hozott eredményt, pedig jeles hegymászók, köztük a szlovák Dodo Kopold is önfeláldozó segítséget nyújtott. Mi, hárman 7 helyi serpával, 7 napon keresztül úttalan utakon, hágókban, gleccsereken, folyómedrekben, barlangokban, hegycsúcsokon igyekeztünk Tamás nyomára akadni – mindhiába. Sok száz falragaszt helyeztünk el, még a képen látható 5083 m magas Nangkarsang csúcsán is. A háttérben a fenséges Ama Dablam (6812 m) magasodik. Imazászlók, lobogjatok a himalájai szélben!" (Mécs László)






2012-ben az Annapurnán
 

"Az  Annapurna.  Rosszkedvünk tavasza volt ez a hegy. Szinte semmi  sem  sikerült. Nem sikerül időben feljutni az alaptáborba, rengeteg rosszidős napunk volt, nem sikerült elégségesen akklimatizálódni és ebből következően a csúcsot sem sikerült elérni.  A kuloár lavinája magával sodorta Horváth Tibit! Az Annapurnára és a K2-re  a magyaroknak feltétlenül vissza kell térniük. (útban az Annapurna kettes tábora felé, háttérben a csúcs )" (Kollár Lajos)


Péterváry Gábor, alias Jumbó 70. életévében


"Az egyik nagymester! Péterváry Gábor (Jumbó). Azonnal 70 éves, és biztosan mozog az V-ös fokozaton is.
Érdemes tanulni tőle még a mai időkben is. A 60-as, 70-es évek jelentős mászója volt, szellemiségében is  követte a pannonhalmi  Tálos Zoltán útmutatásait.  Vezette az akkori MHK-t, Ő fedezte fel és tanítgatta Babcsán Gábort a kezdő lépésekre. Isten éltessen, Jumbó!" (Kollár Lajos)


A Déli-Gasherbrum-gleccser


"A Magyarok a világ nyolcezresein sorozat első expedíciója 2003-ban sikeresen elérte a 8035 m-es Gasherbrum II. csúcsát, ekkor járt magyar hegymászónő első ízben 8000 m feletti csúcson. 2007-ben visszatértünk ide a Hidden Peak (8068 m) megmászására. Mindkét expedíciónk során számtalanszor át kellett kelnünk a képen látható Déli-Gasherbrum-gleccseren.  Reggelente a hó fagyott állapotban volt, és a több száz hasadékon való átkelés nem jelentett gondot, ám melegebb napok délutánjain – amikor a hóhidak felpuhultak -, vagy hóviharok alkalmával, amikor mindent beborított a friss hó, és a látási viszonyok is igen leromlottak, embert próbáló kihívás volt mindannyiunknak, mit nem felejtünk el, míg élünk…" (Mécs László)


A K2 csúcspiramisa

"A K2 csúcsa, amint kitűnik a felhők közül. Impozáns, gyönyörű látvány.  2005-ben kis híján sikerült Erőss Zsoltnak elérnie a csúcsot, de egy hirtelen jött rosszidős  helyzet miatt  8350 méterről kellett visszafordulnia.  Majdnem siker volt a világ - talán - legnehezebb és leghírhedtebb  hegyének  mászási kísérlete." (Kollár Lajos)

A naptár 2500 forintos áron kapható, megrendelhető a mecsmaszo@gmail.com címen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése