2012. március 5., hétfő

Túrasítanfolyam


Túrasítanfolyamot indítunk azzal a céllal, hogy a hegymászás ezen szép és hagyományos formáját népszerűsítsük, illetve megismertessük az érdeklődőkkel. A sízésnek ez a módja lehetővé teszi, hogy a gépesített, zajos, túlzsúfolt sípályák helyett a csaknem háborítatlan természetben síeljünk, akár magas, meredek hegycsúcsokra hágjunk fel, majd sízzünk le. E tevékenység sportértékét emeli, hogy lécünkön csúszva haladunk fölfelé is, lesikláskor pedig kezeletlen, változó jellegű, minőségű hófelszínen mozgunk. A 4 napos, túracentrikus tanfolyam keretében megismerkedünk a túrasí-felszerelés használatával, kezelésével, a fölmeneti technikákkal, s természetesen a lesiklás módozataival is. Nagy hangsúlyt fektetünk a lavinaismeretek (lavinajeladó használata; a hótakaró szerkezete, minősége, viselkedése; a terepviszonyok figyelembe vétele; az időjárási viszonyok hatása; útvonal- és időpontválasztás; az emberi viselkedés stb.) és egyéb biztonsági elemek ( önfékezés technikája kicsúszásnál, gleccserhasadékból mentés stb.) elsajátítására. A tanfolyamon való részvételhez legalább közepes sítudás ajánlott, előzetes hegymászóképzettség nem szükséges.

A tanfolyam helyszíne a Magas-Tátra, időpontja 2012. március 15-18.

Vezető-szervező: Mécs László – mecsmaszo@gmail.com, 303437911



A program:

· 1. nap:

találkozás 9.30 órakor Ótátrafüreden a sikló végállomásán. Felszőrmézés, alapvető gyakorlati tanácsok a kezdőknek a helyes fölmeneti technikáról, majd feltúrázás közösen a Rainer-kunyhóig. Itt megpihenünk, miközben megismerkedünk a lavinajeladó használatával, valamint a szondázás, az áldozat kiásásának alapjaival. Majd közösen folytatjuk utunkat a Rabló Házig. Este lavinaismereti előadás (mely az emberi tényezőre: útvonalválasztás, sízési stílus stb. is kiterjed), érintve az időjárást is.

· 2. nap:

először könnyebb terepen való mozgás: fölmenet – lesiklás, az „offpiste”-sízés alapjai, a szőrme le-fölvétele. Majd az egyre meredekebbé váló lejtőn a Svistové-nyeregbe kapaszkodunk föl, gyakorolva a meredek terepen, cikkcakkban való fölfelé haladást, irányváltást. Illetve, hogy mi a teendő, ha visszacsúszunk fordulás közben stb. Azután a lesízést gyakoroljuk meredek lejtőn. Mindeközben – az előző esti elméleti előadás alapján - folyamatosan boncolgatjuk az útvonalválasztás, a csoportos fölmenet és lesízés mikéntjét és a hóviszonyokat a lavinaveszély minimalizálása érdekében. A nap folyamán különböző teszteket végzünk a hótakaró szerkezetének vizsgálatára. Délután gyakoroljuk a firnes havon való mozgást bakanccsal, hágóvassal, jégcsákánnyal, valamint a kicsúszások megfogását síbottal, jégcsákánnyal, hágóvassal. A napot hóba ásással zárjuk, ahol mindenki átélheti, milyen a hó alatt feküdni, és kipróbálhatja, hogyan célszerű e helyzetben viselkedni. Este előadás a sítúra- és hegymászó-felszerelésről, valamint a ruházatról.

· 3. nap:

Sítúra: Rovátka – Lengyel-nyereg – Kis-Viszóka-csúcs (esetleg lesízés a Sziléziai-házig, vagy csak egy szakaszon), majd ugyanezen az útvonalon vissza a Nagy-Tarpataki-völgybe. Gyakorlás: hóstandok készítése, biztosítás havon, kisebb jeges szakaszokon, 2 vagy több sítúrázó összekötözködése gleccseren, hasadékba zuhanás megfogása, a beesett társ kihúzása. Este előadás a nap- és fagyártalmak elkerüléséről, és egyéb egészségügyi kérdésekről, a sérültek (törések, ficamok) ellátásáról.

· 4. nap:

Sítúra: Vörös-torony-hágó – Vörös-torony, majd vissza a menedékházhoz. Hordágykészítés sílécből, sérült szállítása. Hóbivak készítése. 15.30 óra tájban lesízés a menedékháztól Ótátrafüredre, majd 17.30 óra tájban indulás haza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése