2011. november 9., szerda


Nyári és téli viszonyok kettőssége a Magas-Tátrában

Útban a Tengerszem-csúcs (Rysy, 2503 m) felé

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt."
(Petőfi S., az Alföld szerelmese)

A Batizfalvi-tó már csaknem teljesen befagyott

Érdekes kettősség tapasztalható a Magas-Tátrában: egyes (déli fekvésű és nyitott) völgyek, hegyoldalak szárazak, melegek, míg mások 1700-2000 m fölött havasak, jegesek, téliesek. Ezért a magasabb csúcsok eléréséhez, és a hágók keresztezéséhez - különösen a gyakorlatlanabbaknak - ajánlatos hágóvasat is vinni. A Gerlachfalvi-csúcs keleti oldalában már hízásnak indultak a megfagyott vízesések - ez a jégmászószezon korai beköszöntével kecsegtet.


Memento mori!


A Hunfalvy-hágó alatti menedékház (Rysy-ház, 2250 m) a Magas-Tátra legmagasabban fekvő turistaháza. Gondnoka, Viktor Beránek többször adta már tanújelét öntörvényűségének - dacolva az egykor hírhedt TANAP-pal: utat vágott a törpefenyvesen át a Sárkány-völgyecskében menedékháza felé (ez tette lehetővé Erőss Zsolt és társai mentését 2010 januárjában ezen a rövidebb, ám igen nehéz útvonalon), nem éppen udvarias módon bánt el egy magyar hegymászócsapatot feltartóztató TANAP-os természetvédelmi őrrel, a Poprádi-tónál a háza ellátását végző teherhordók számára létesített titkos, "pottyantós-paeolit illemhely"-éről nem is beszélve. Az arról tanúskodó tábla szerint kikiáltotta szabad hegyi királyságát, ezzel is nyomatékosítandó törvényenkívüliségét, ennek egyik vadhajtása a hegyek veszélyességére figyelmezteni hivatott kaszás installációja is. Azt még mindenképpen hozzátenném, hogy - a jelenleg átépítés alatt álló - menedékházában mindig rendkívül nyájasan fogadott mint magyart, és nála - a Tátrában egyedülálló módon - magyar nyelvű tájékoztató feliratok is voltak a falakon.



Az időjárási inverzió nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, hanem abban is megerősít minket, hogy a megfelelő helyen vagyunk idefenn...

A fényképeket Szalay-Berzeviczy Attila és Jaksity György készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése